A méhpempő a gyógyszergyári érdeklődés középpontjában!


Hír: Olasz kutatók a méhpempő egyik legjelentősebb komponensének szintetikus előállítását oldották meg környezetbarát módon…

Egy biztos: nem a méhészek finanszírozzák azokat a kutatásokat, amelyek a méhpempő komponenseinek mesterséges előállítását célozzák.
A 10-HDA (10-hydroxy-2E-decenoic sav) a természetben – eddigi ismeretek szerint – kizárólag a méhpempőben fordul elő 1,5- 2,5% mennyiségben. Szintetikus 10-HDA előállítása Kínában évek óta folyik, így a méhpempő természetes voltának ill. mesterséges voltának eldöntésére a 10-HDA mérése a jövőben nem alkalmazható.

Egy közleményből (Royal Society of Chemistry, London, 2012.04.03.) az is kiderül, hogy eddig ismert szintetizálási eljárások során felhasznált anyagok mérgezőek. A Salernoi Egyetemen viszont kifejlesztettek egy olyan eljárást, amely ezen komponens környezetbarát (nem mérgező), fémmentes és nem utolsó sorban olcsó előállítását teszi lehetővé.

Tekintettel arra, hogy a méhpempő árát annak 10-HDA tartalma határozza meg, a bejelentés jelentős hatással lesz a kozmetikai és gyógyszeripari (pl. rákgyógyászati) készítmények fejlesztőire, ill. a piac egyéb szereplőire.

Tehát a méhpempő fő komponense előállítva, méghozzá környezetbarát (?) módon és olcsón!

Egy bibi azért van! A jóslat: a természetes anyagoknak (így a méhpempőnek) lehet, hogy soha nem lesz gyógyszerengedélye, a mesterséges egykomponensűnek pedig belátható időn belül lesz/lehet!

NA BRAVÓ!

Véleményetek?

( Kommentelj lenn, vagy oszd meg, ha tetszett… ☺ )

Oszd meg!
;