Van kapcsolat a klímagyezmény és a méz között?

“Vigyázat, dolgozó méhek!”

Bár még sehol sem láttam ilyen tartalmú táblát kitéve, de fennáll a veszélye, hogy ezentúl az USA-ban nem (sem) lesz alapja?

Miért írom ezt?

Az elmúlt hetekben ismét előtérbe került a klímaváltozás témaköre a médiában. Az oka pedig, az, hogy az Amerikai Egyesült államok (USA) kilépett az egyezményből. Az egyezményből, amelyben a világ országainak jelentős része (kb 200 ország) vállalja, hogy tesz a Föld jövőjéért, csökkenti a káros anyag kibocsátását, és csökkenti az évi hőmérséklet növekedést.

(Egy zárójeles megjegyzés/vélemény: az USA kilépésének híre több emberhez jutott el, mint az hogy létezik ez az egyezmény. Ha tized ennyit foglalkoznánk a Föld jövőjével, mint most ezzel a hírrel, akkor már sokkal derűsebb lenne bolygónk sorsa.)

Szeretném kijelenteni, hogy nem vagyok a legnagyobb szakértő a klímaváltozás témájában, sőt köztetek is, kedves Olvasóim, bizonyára vannak akik jártasabbak az egyezménnyel kapcsolatban.

A klímaegyezmény nagyon nagy vonalakban a lényege, hogy az országok vállalják, hogy a káros anyag kibocsátásaikat csökkentik. A levegőbe juttatott káros anyagok növelik az átlag hőmérsékletet, és ez vezet az úgynevezett globális felmelegedéshez (jégsarkok olvadás, területek víz alá kerülése, aszályok, szélsőséges időjárási körülmények, stb).

Nem kell szaktekintélynek lenni ahhoz, hogy belássuk ennek a következményeit! Ki ne látott volna már éjjel-nappal fekete füstöt okádó gyárkéményt, és ki ne érezné az egyre perzselőbb nyári napsugarakat.

Az USA kilépésének veszélyeit bizonyára hallhattad, olvashattad már TV-ben, újságban, rádióban, interneten. (Ha nem, ezt sem kell túlmagyarázni, a világ iparának, gyártermelésének jelentős része van az USA-ban, tehát kimagasló a kibocsátási érték náluk. A kilépés pedig azt jelenti egyszerűsítve: Hogy ők nem vállalják hogy ezt csökkentik..)

A Földünk folyamatos károsítása hatással van mindenkire. Emberre, állatra, növényekre. A Méhekre! A mézre! AZ ÉLETRE!

A levegő minőségének romlása egyre nagyobb nehézséget okoz kis barátainknak, az élőhelyük eltűnése jelentős méhkolóniák pusztulásához vezetett idáig is. Szeretnénk élni nélkülük? (Mindegy mit válaszolsz, mert tény, hogy méhek nélkül csak néhány évig tudnánk élni – de erről már korábban írtam.)

És még valami eszembe jutott.. Közönségkedvenc mézünk, a manuka méz, amely számtalan ember életét könnyítette már meg, Új-Zélandról származik. (Még Ausztrália pici része is manukaméz forrás, de máshol nincs manuka-fa!) A klímaváltozás egyik nagy veszélye, hogy kontinensek, szigetek részei kerülhetnek víz alá, sőt egész szigetek tűnhetnek el. Igaz Új-Zéland szigete elég nagy, meg sok hegy is van rajta, de egy részét szintén fenyegeti ez a veszély.

Mire mennénk méhek, méz, és…levegő nélkül? Gondolkodj el rajta!

Csodás Nyári napokat!

 

Oszd meg!
;