Gyermekláncfű, mint gyógynövény. És a méze?

Gyermekláncfüvet legtöbben gyomnövényként, vagy gyermekek játékszereként ismerik, pedig valamennyi része emberileg fogyasztható gyógynövénynem mérgező. Sőt! Európa egyes részein gyógyászati célból termesztik. Gyökere ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag.

Gyökerének hatásai:
– elősegíti a májműködést: májgyulladás és a sárgaság kezelésére ajánlott
– serkenti az epe termelését és kiválasztását, segít megakadályozni az epekő kialakulását.
– csökkenti a havi ciklus esetén fellépő emlőfájdalmat.

Ezekkel tűnik ki a gyermekláncfű a többi gyógynövény közül:

Vértisztító hatású, ezért a köszvényt és reumát is segít elmulasztani, csakúgy, mint a nyirokcso­mó-duzzanatokat, 3-4 hetes, friss szárral végzett kúra esetén. A szárat fogyasztás előtt érdemes megmosni, majd lassú rágással elfogyasztani. Az íze hasonlít az endívia salátáéra, kezdetben egy kicsit keserű, ropogós és nedvdús.

Azoknak is ajánlott, akik folytonosan levertnek és fáradtnak érzik magukat, csodálkozni fognak a kúra hatásain!

Hogyan használhatod?

  • A növény leveleit frissen szedve elrágcsálod. Íze kesernyés, a virágzáskor a legkeserűbb. Minél világosabb a levél, annál lágyabb az íze.
  • Akár a teljes növényből (gyökér, virág, levél) készíthetsz salátát, tetszés szerint ízesítve fűszerekkel, ecettel, olajjal.
  • Friss vagy szárított növényből teát készíthetsz.
  • Csinálhatsz belőle akár lekvárt is. Fura, mi?
  • Mézben ártathatod a friss megmosott, megszárított növény bármelyik részét. naponta kevergesd, egy hét után fogyaszthatod.
  • És persze mézet is készítenek belőle a méhek, de mivel elég ritka a nagy összefüggő gyermekláncfű mező, ezért eléggé ritkaság.  Viszont érdemes megkóstolni. Egyél minden nap 2-3 kiskanálnyi gyermekláncfű mézet, gyógyhatása legalább olyan erőteljes, mintha magát a növényt ennéd! A gyermekláncfű teát is ízesítheted a gyógynövény mézével, hogy fokozd hatásait.

Ha teheted, kóstold meg!

Oszd meg!
;