Élőlények a levegőben,

amelyek megbetegedések okozói

Madarak, repülő rovarok, ejtőernyősök, valamilyen légi járművön utazók…. Nem, nem erre gondoltam!

Az előzőekben – LÉGZÉS (1) és (2) – írtam a levegőben lévő szmog-jellegű és egyéb allergén összetevőkről. Mint “élőlény”, megemlítettem a virágport, a poratkát, gombaspórákat. Ezeken kívül a levegő “tartozékai” a mikroorganizmusok. 

Ilyenek a vírusok, amelyek kizárólag élő szervezetben tudnak szaporodni. Számos vírus által okozott betegség létezik, talán legismertebb az influenza, de ilyen a májgyulladás, gyermekbénulás, herpesz, kanyaró, bárányhimló, rózshimlő, mumpsz, agyvelőgyulladás, HIV, stb

A levegőben még vannak baktériumok. A szervezetünkben is van sokféle, ami többnyire hasznos. A kártékonyak például a “coccus-ok” (Staphylocossus, Steptococcus, Diplococcus, stb), de a szalmonella fertőzést okozó is egy baktérium.

A gombák is lehetnek hasznosak és károsak is. A különféle elfertőzősések fő okozói ( pl a sebek gennyesedése is ilyen). De mindenki hallott már (ha máshonnan nem, a reklámokból) a bőr-, köröm- és hüvelygombákról is.

Ezek közül tehát mindegyik előfordulhat a levegőben is, ha megfelelő életkörülményeket teremtünk nekik. Megfelelő hőmérsékletet, egy kis nedvességet, meg légszennyező anyagokat, merthogy többnyire ezek a mikróbák valamilyen szennyező anyagra tapadva vannak jelen a levegőben.

Szmogos időben sokkal több a megbetegedés. Sokkal több a megbetegedés zárt térben is. Ezt mindenki tudja. Elég, ha csak az iskola és óvodakezdésre gondolunk, amikoris a szünetben amúgy “egészséges” gyerekek közösségbe és zárt terembe menve egyből betegesebbek lesznek.

Mit lehet tenni a levegőben lévő káros mikróbákkal? Elpusztítod őket valami levegőbe juttatott vegyszerrel? Gyógyszert szedsz, ha már elkaptál valami kórt?

(Apropó! Hallottam egy jó elnevezést, nem én vagyok a feltaláló (egy orvos-természetgyógyásztól hallottam), de ezentúl én is így fogom nevezni. Gyógyszer = GYÓGYSZAR.)

A gyógyszar nélküli megoldás hamarosan jön…

(folyt. köv.)

 

Oszd meg!
;