Avagy a propolisz haszna a méhek számára

 

Nem elég, ha a kaptár tele van mézzel és virágporral, attól még a méhcsalád nincs biztonságban. Ezért a méhek “lakásuk” minden zugába, réseibe egy barnás-zöldes kellemesen illatozó anyagot tömködnek, aminek a neve propolisz.

Na de miért van rá szükségük?

 1. Mindenhez kiválóan tapad 

Ez a méhészeknek sokáig okozott bosszúságot, mert megnehezítette munkájukat. Ugyanis sokáig nem tudtak a propolisz egyéb “jóságáról”. Ez a tapadás és egyéb fizikai tulajdonságai a régi mesterek figyelmét is felkeltette. Leghíresebb felhasználása talán a Stradivári-hegedűk eleddig még nem ismert összetételű propoliszlakk bevonata, aminek nagyban köszönhetik csodás hangzásukat és tartósságukat. Ennek a titkos lakknak  “öngyógyuló”  tulajdonsága is van, vagyis a kisebb karcolások maguktól eltünnek…

De fatárgyak tartósítására készíthetünk házilag is bevonatot: két rész propoliszt és egy rész méhviaszt feloldunk négy rész forró lenolajban, 5-10 percig áztatjuk benne a tárgyat, majd lecsöpögtetjük és puha kendővel fényesre töröljük. A Kaukázusban fertőtlenítő és természetes volta miatt gyermekjátékok kezelésére is használják.

 2. Véd a betolakodók ellen

A kaptár örök rejtély és vonzalom minden élelmiszerkereső élőlény számára. Rovarok, gyíkok, kígyók egerek is keresik a kaptárbajutás lehetőségét. De ezzel egyben vesztüket is okozzák! Ugyanis a méhek minden betolakodóval könyörtelenül elbánnak halálos fegyverükkel, a mérgükkel!

A  lódarázzsal pillanatok alatt elbánnak. Ezt én is láttam egyik méhészkedésem alatt. Tapasztaltam még egy másik érdekes dolgot. Tavaly késő ősszel észrevettem, hogy a kaptár bejáratából “kiesett” a kis fadarab, ami szükíti a bejáratot. Nem értettem, így megnéztem a kaptár belsejét. Legnagyobb meglepetésemre egy termetes mezei pocok volt a kaptár aljában a megdézsmált lépek helyén! Falánkságát nem tudta legyőzni, degeszre zabálta magát, de mire végzett volna, a méhek elbántak vele. Ugyanis éledtelenül feküdt a keretek aljában…

Ennek látszólag semmi köze a propoliszhoz, de mégis van! Merthogy az elpusztított tetemeket “királyi temetésben” részesítik a méhek. Mumifikálják. Vastagon bebalzsamozzák az egész tetemet, amely így hosszú ideig nem indul oszlásnak, így nem fertőzi a kaptárat. Ez vár minden elpustított kaptár-betolakodóra.

 3. Mikrobainvázió kivédése

A kaptárban a fiasítás idején 34-35 Celsius fok van, ami kora tavasztól késő őszig tart. Hogy ne menjen ki könnyen a meleg, ezért minden rést propolisszal tömködnek ki a méhek.

De a propolisznak van egy ennél is fontosabb szerepe. Ez a fészekben lévő magas hőmérséklet ugyanis ideális a káros mikroorganizmusok fejlődésének. Laboratóriumi kisérleteket is bebizonyították, hogy normál körülmények között ezen a hőmérsékleten a baktériumok egy nap alatt is elképesztő mértékben szaporodnak. Ennek ellenére a méhkaptár steril marad.

 4. Steril marad minden “kaptártermék”

A kaptárban lévő nektár, méz, virágpor, méhkenyér, méhviasz és méhpempő meghatározhatatlanul hosszú ideig friss marad.

Természetesen a steril környezet bebizonyítására is voltak kísérletek. A kaptár különböző helyeiről vett mintákat különböző tenyészoldatokba tették és a tudósok legnagyobb meglepetésére a tenyészetben gyakorlatilag nem voltak mikroorganizmusok! Tehát ebből következően a mintavétel helye, vagyis a kaptár is steril.

 5. A lárvák egészségesek maradnak

Nem csak a méhtermékek, de a méhraj fennmaradása is bajba kerülne, ha fiasításkor a lárvákra különböző mikróbák veszélyt jelentenének. A mintavételek és a kísérletek bebizonyították azt is, hogy fiasításkor a különböző fejlődési stádiumokban a pete, az álca, a lárva és a báb is steril marad. Így nincs veszélyben méhek szaporodása, fennmaradása.

Ezért a méhtermékeket (benne a propolisszal) továbbra is fogyaszthatjuk mi, emberek is.

☺☀ ♥


De vannak az emberek, akik különböző fondorlatos szerekkel, mérgekkel próbálják tönkretenni a természetet, ami akár a méhek pusztulásához is vezethet. Erről sok híradás szól. Ennek ellenére a méhek a csodálatos kaptárbelső mikroklíma miatt ezidáig még túlélték ezeket a külső természetellenes beavatkozásokat.

A propolisz nem csodaszer, mint ahogy a többi méhtermék sem. Csupán a természet egyik olyan hasznos csoda-terméke, amely kiváló alternatíva egészségünk megőrzésére és különböző nyavalyáink orvoslására. Többek között ezekről is lesz szó az elkövetkezendő blogbejegyzésekben.

A propolisz emberre-állatra jótékony hatásáról korában a Propolair készülékek kapcsán írtam, amit itt elolvashatsz.

 

Oszd meg!
;