Védik, amit védeni kell (?)

A repülőn

Az Új-Zélandra tartó repülőn mindjárt a felszállás után kiosztanak egy űrlapot, amelyen mindent be kell vallani. Hová, miért utazol, mit viszel magaddal. A szokásos tiltott dolgokon kívül nem vihetsz be tulajdonképpen semmilyen élelmiszert, húst, zöldséget, gyümölcsöt meg különösen, sőt mézet sem.

A határon

A belépéskor mindent átvizsgálnak, átvilágítanak. A nagybőröndöket is. Abban találtak (valahogy bennemaradt 5 napja) 2 narancsot. Elvették. Meg elvették a SAJÁT származású új-zélandi manukamézemet is. Én naív gondoltam, a sajátjukat csak beengedik, amit az útra saját használatra vittem. Ezeket nem csak elvették, hanem egy “kis” bírságot is kiosztottak (közel 80-ezer magyar forint). A kissé agyagos túrabakancsom talpát is lemosták, mert idegen földet sem vihetsz be…

(Erről, mármint az élő természethez kapcsolódó védelmükről a későbbi bejegyzéseim valamelyikében még írok.)

Elhízott nemzetek

Egy érdekes adatot olvastam. Magyarország Európa legelhízottabb nemzete. Ezzel a világon a kétes hírű dobogóról éppen lecsúszva “csak” a negyedikek vagyunk. A világon a dobogósok sorrendben: USA, Mexikó, Új-Zéland. Jól meg is néztem magamnak a maori-leszármazottakat. A maorik Új-Zéland őslakosai, a lakosság 15%-át teszik ki. Viszonylag könnyű felismerni őket. A bőrük színéről, meg hogy általában jó nagy darab emberek. Széltében-hosszában egyaránt.

Nézve az étkezéseiket nem is csoda. Minden forgalmasabb hely tele van mindenféle náció gyors és éttermi étkezdéivel, utcai kirakatos kérd-és-vidd kajáldáival. Kínai, thai, vietnámi, indiai, japán a leggyakoribb. Bár Japánban még nem jártam, de lehet Auckland belvárosában több sushizó van, mint Tokióban (m2-re vetítve).

Még egy érdekesség az elhízás miértjére: az üzletekben jóformán csak fehér búzakenyér található! Az is jól felfújt, laza. Rozskenyeret nem láttam egész utam során. A teljes kiőrlésűek is lazák, sok adalékszerrel. Kenyérügyben tehát rosszabb a helyzet,  mint nálunk, ami az egészséget illeti. Ezért is elhízottabbak!!!!!!!  🙂

Az első üzletben

Gondoltam bemegyek egy szupermarketbe és megnézem a mézválasztékot. Tüzetesen végignéztem, és a legnagyobb meglepetésemre a jókora polcon egy darab külföldi méz sem volt. (lásd videó >>>) Erre később rá is kérdeztem egy üzleti tárgyaláson, ahol megerősítették: nem engednek be külföldi mézet az országba!

Jórészt gyengébb manuka vagy vegyes manukaméz volt, azonkívül a lóhere és vegyes virágmézek (tengerparti, hegyi, bokrokról, mezei, erdei) voltak még. A szupermarketekben legfeljebb UMF10+ (MGO250+) manukaméz található, az sem mindenütt. Később “étrendkiegészítős” boltokban találtam UMF25+ -os (MGO813+) manukamézet is.

Manuka kontra Kanuka

A kétfajta növény nagyon hasonlít egymásra, néha nehéz is megkülönböztetni. A manuka általában bokor és 4 m-ig nől, a kanuka inkább fa és 15 m-ig is nőhet. De ez csak általában! Mert 8 m-es namukafát is láttam, megpedig egy védett esőerdőben. Képeket mindkettőről a Mézkedvelők oldalán találsz >>>.

De ami a lényeg: februártól szigorították a manukaméz megnevezését. Többfajta egyéb vizsgálatot előírtak, pl. a minimális manuka pollentartalmat.  Így a hamisításokat is próbálják kiszűrni. Többek között a kanukafa mézének keverését is. Mert a világban jelenleg négyszer annyi manukamézet adnak el, mint amennyit Új-Zélandon termelnek.

Egy biztos: ezektől a plusz vizsgálatoktól a manukaméz olcsóbb biztos nem lesz. Hogy mikor változik az ára, azt még nem tudom. De sejtem, hogy hamarosan jön a hír. Már így is van néha hiány, főként az erősebbekből. Nálunk is akadozik néha az utánpótlás. Néhány fajta időlegesen kifogy.

Hazaérkezés

Bár ez a dolog nem az első részhez tartozna, de annyira meglepődtem, hogy MOST kell leírnom.

A reptéren várakoztam egy kicsit, hogy jöjjenek értem, mellettem MAGYAROK beszélgettek. Most jöttek haza valahonnan valami félig-meddig üzleti útról. És panaszkodtak folyamatosan. A helyszínre, a kollégákra, ismerősökre, mindenre. HAZAÉRTEM!

A másik: tombol az influenza, országos járvány van. Többektől hallottam azóta, hogy beadott injekció ide vagy oda, influenzásak lettek. Gyerekek és felnőttek egyaránt. Valami mutálódott vírusról beszélnek megint. Hagy FÉLJENEK az emberek. Ilyen félelemben tuti elkapnak valami influenzaszerűt. Vagy bármit.

Ha a panaszkodás és a félelem terén sokat nem is tudok tenni másokért (magamért annál többet), azért (ha már úgyis szó volt a manukáról), ismét felhívom a figyelmedet erre a termékre, mint a tomboló influenza elleni “harc” egyik legjobb ellenszerére. Itt találjátok >>>

A beszámoló folytatásáért kattints ide >>>

Addig is a szokásos elköszönésem:
Az Egészség Legyen Veled!

 

Ha tetszett:

Oszd meg!
;