Természet, virágok, méhek

 

Időjárás

Új-Zéland éppen a föld másik másik felén van, fél nap (12 óra) időeltolódással. Most februárban tehát  augusztusi nyár volt. De csak naptárilag! Ugyanis a 17 napos kintlétem alatt csak 3 esőmentes nap volt. Éppen az esős időszakot fogtam ki. Igaz előtte 2 hónapig nem esett a déli sziget bizonyos részein.

A hőmérséklet sem ment 25 fok fölé, de volt, amikor csak 15 fok volt a legmelegebb. A napozással viszont vigyázni kell. A félig napos-felhős időben is le lehet égni, mint ahogy a félnapos túrázás alatt meg is történt. Erről a túráról videót is láthattok a Mézkedvelők Klubja oldalán.

A “kincs”

Ha az egész országot végigjárod, csoda dolgokat láthatsz. A hazánknál közel 3-szor nagyobb országban olyanokat láthatsz (nem csak hegyeket), amihez egyébként 3 földrészre (pl. Európa, É és D-Amerika) kellene utaznod. Egy tömény kis világ-összefoglalót láthatsz. Magyarország + Erdély + Felvidék területén. Még Kárpátalja és Délvidék sem kell hozzá a Nagy-Magyarországból….

Hát ezért szeretik sokan Új-Zélandot. Nem az ételei miatt, nem a városok miatt, és nem az emberek miatt. Akik visszamennek turistaként, azok a természet rajongói.

Hegyek

Ha autóval utazol, akkor többnyire szép nagy lankákat, hegyeket látsz, kevés fával, bokorral, mintha fakózöld, sárgás-barnás kiszáradt mező lenne a nagy része. Közelről többnyire más. Legelők. A birkák és a tehenek még közel 2000 m-re is felmennek legelni. Ez az előzőleg említett videón is látszik.

Egy fényképalbumot is feltettem ezekről a hegyekről. Élőben persze teljesen más, az igazi élményt a képek nem tudják visszaadni. Sokszor meg KELLETT állnunk autózgatásunk során gyönyörködni a tájban, egyszerűen nem lehetett csak úgy elsuhanni a hegyek mellett, között.

Aztán vannak az európai szemmel “szokásos” hegyek, mintha az Alpokban lennénk. Hozzájön még a sok-sok tó a hegyek között. Ezen hegyekről is összeállítottam egy albumot, meg egy videót is feltettem,  ami talán visszaad valamennyit a látványból.

Aztán meg vannak a buja növényzettel teli szubtrópikus erdők, hegyek, ami megint teljesen más jellegű hegy-élmény. Erről is találhattok képeket a Mézkedvelők klubjában.

Növényzet

Nagyon sok olyan növény van, ami csak itt található, sehol a világon máshol. (Ez vonatkozik az állatvilágra is, de arról majd a következő blogcikkben) Hatalmas természetvédelmi területeket hoztak létre, ahol többezer éves fafajok is előfordulnak és máshol hiába is keresnéd a világban.

Csak néhányat sorolok fel, amiről méz is készül: rewarewa, tawari, kamahi, rata és ugye leghíresebb mézük, a manuka.  Ezeket a növényeket magadtól nem ismered fel. A manukabokrokat és fákat is csak védett területen láttak először “tudatosan”, mert ki volt írva. Utána már könnyű megkülönböztetni a többitől, de azért a kanukával még össze lehet keverni…

Kintlétemkor (nyár vége közeledvén) a fák döntő része már nem virágzott. Így a manuka sem. Inkább a réteken, mezőkön és az aljnövényzetnél találtunk virágokat, meg néhány bokor virágzott még. Néhány virágot láthattok a MK-ban.

Méhek

Kaptárat csak elvétve láttam. A hegyi legelők mindenütt bekerítve, ha túristautak szelik át, akkor a kerítésen kiépített falépcsőn kell átmászni. Azért egy magánterületre bemerészkedtem náhány kaptár-fotóért.

Méhes fotókat a virágokkal együtt már láthattatok itt a Facebookon.

Egyszerre talán túl sok képet és videót is tettem fel, de van még. A következő bejegyzésben még közzéteszek néhányat.

Itt olvashatod el a beszámolóm folytatását.>>>

Addig is:

Az Egészség Legyen Veled!

Oszd meg!
;