Állatok világa

 

Tábla a túristaút elején

Kiwi

Új-Zéland nemzeti madara. Védett, a természetben ritkán láthatod, mert félénk és nagyrészt éjszaka jön elő rejtekéből. Egy túránk során láttuk ezt a táblát itt balra. Kutyák kitiltva, mert megölhetik a kiwit. Persze kiwit nem láttam a tura során, ami mondhatni nappal természetes.

Azért egy állatrezervátumba csak elmenerm, hogy élőben is lássam. A fedett “kiwicentrum”-ba folyamatosan éjszakát varázsolnak, a latogatók útja is alig van megvilágitva. De a homályban láttam 2 (!!!) kiwit is, akik élelem után kutatak hosszú csőrükkel.

Sőt, ez nem is igazi csőr, mert a koponyájukból nő ki, hajlékony, a csőr végén van az orr (!). Nincs szárnya, tehát nem tud szállni. Éjszaka aktív, alig lát, a szaglásával és a fejbajuszával (!) tájékozódik. Rovarokat eszik. A madarak közül (bár sokmindenben jobban hasonlít az emlősökre) neki van a legnagyobb tojása a testéhez viszonyítva.

Kiwimadár

A kiwi növénynek semmi köze a kiwi madárhoz! Hacsak azért nem , mert ha a “szőrös” gyűmölcsre hosszabb szőrszerű tollat teszünk, hozzáragasztunk egy hosszú csőrt meg 2 felnagyított csirkelábat, kapunk egy kiwi madarat. 🙂  Egyébként a madár Új-Zéland ősmadara, a növényt meg Kínából telepítették be a szigetre a 1900-as évek elején, ráadásul a kiwi nevet is később kapta. Azóta Új-Zéland lett a világ legnagyobb kiwi-gyümölcs exportőre.

Miért védett a kiwi-madár? Új-Zélandon sokáig nem éltek emlősök, a madarak szigete volt. Kivéve denevérek, akik barátságban élnek a kiwikkel. Addig nem is volt semmi baj a természetes szaporodásukkal.

Oposszumcsapda

De ma már a természetben lerakott tojásaikból alig 5% (!) tud kikelni. Mert az európai betelepülők  elkezdték behozni az emlősöket a szigetre.  A menyétet, oposszumot (nagyon elszaporodtak, regiment oposszumcsapdát tesznek ki a “kiwis” területeken), egeret, patkányt, melyek megeszik a tojásokat. Meg a kutyát és macskát, ezek meg a madarat eszik meg. Ezért vannak “kiwikereső” kiképzett kutyák (nem ölik meg a kiwit), aztán kapnak a madarak egy jelzést. Ez alapján tojásrakó időszakban begyűjtik a tojásokat (!!!), kiköltik azokat, és a féléves kiskiwiket visszaengedik a természetbe.

Csak így, mesterséges beavatkozással tud fennmaradni Új-Zéland nemzeti madara.

(Most már kiwinek neveznek minden nem-maori őslakos új-zélandi betelepülöt is, de az már egy másik kiwi-téma…)

Fókanézőben a tengerparton

Fóka

Fókákat több helyen lehet látni a tengerparton. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen élmény néhány m-ről látni őket természetes környezetükben! Hihetetlen, hogy tudnak mozogni a parton uszony-lábaikkal. Meg az is, ahogyan tudják bámulni az embert, pofákat vágni, grimaszolni, kitekerni a nyakukat, elterülni a homokban és a sziklákon.

A fókákról egy videót is láthatsz a Mézkedvelők oldalán.

Tengerparti pingvin-ismertető tábla

Pingvin

A pingvin “lelőhelyek” fel vannak tüntetve a turistáknak szánt kiadványokban. Többféle, csak Új-Zélandon megtalálható pingvin létezik. Itt található a világ legkisebb pingvine, a világ legritkább sárgaszemű pingvine és még néhány faj.

Többfelé is jártunk, de nappal nem láttunk sehol egyet sem. Egy pingvin “rezervátumban” lehetett volna megnézni valami kémlelőnyíláson keresztül, ahogy a fészkükön ülnek és költenek. Ilyet viszont nem akartam, akkor már állatkertbe is elmehetek Budapesten…

Sok helyen ki van téve ismertető az ott előforduló pingvinekről (mint a képen is) és sok helyen várják is, hogy előbukkanjanak a vízből, de ebben az időszakban, költés idején leginkább estefelé lehet(ne) látni óket, ahogy visszajönnek a tengerből a partra.

Minket bámuló birkák a hegyen

Birka

Új-Zélandon minden lakosra 7 birka jut. Az íreknél, mint a világ második leghíresebb birkatenyésztőjénél ez a szám kevesebb, mint 1. Pedig írországi utazásaim során (lányom él itt) is úgy tünt, ennél nagyobb birkasűrűség nem lehet a világon.

Meg is kóstoltam a híres helyi új-zélandi birkasültet. Mondhatni ehhez fogható birkát még nem ettem. A hazánkban olyan jellegzetesnek ható birkaíznek nyoma sincs, puha, szaftos és egyszerűen csak fenséges. Állítólag az ír is hasonló, úgyhogy legközelebb megkóstolom, ha ismét arra vezet az utam …

Fán ülő kea

Egyéb állatok

Nagyon sokféle olyan madár él Új-Zélandon, ami máshol a világon nem fordul elő. A christchurch-i állatrezervátumban (ahová a kiwik miatt mentem) sok fajtával lehet találkozni.

Néhány állatfaj érdekességképpen, maori nyelven, angol neve nincs is nekik: Kea (képen), Weka, Kaka, Takahe, Tuatara.

Már a nevük is egzotikus …

Méhek

Új-Zélandon ősidőktől fogva vannak méhek és van méhészkedés is. Az igazi áttörést az jelentette, amikor “felfedezték” a manukaméz különleges gyógyhatását.  A manuka nyáreleji (december-január) virágzása idején van a csúcs a méhészek számára.

A manukás területek viszont magánkézben vannak. Amióta a manukaméz gyógyhatása ismertté vált, ezeknek a manukás területek a méhészek általi bérlése egyre drágább lett. Egy-egy jó manukás terület bérleti díjáért akár 1 millió (!) forintnyi összeget is elkérnek néhány 10 kaptár lerakásáért arra a kb 6 hetes időszakra, amíg a manuka virágzik.

De a manukaméz mindenképpen megéri az árát! A manukaméz fogyasztó törzsvásárlóink által elküldött többszáz vélemény alapján nekik még akár többet is megért volna. Olyan bajokat gyógyított meg, ami tulajdonképpen “emberi” ésszel felfoghatatlan egy méztől. A weboldalunkon közzétett 10-20 véleményen túl most készítek egy új kiadványt, ami ezeket a tapasztalatokat teszi közzé.

A manukáról a Mézkedvelők oldalán találsz egy videót. Ha még nem tetted, te is lájkold oldalunkat, jelöld be a követed gombot is és tartozz a több, mint 9400 fős Facebook közösségünkhöz.

A következő bejegyzésemig is:

Az Egészség Legyen Veled!

 

Oszd meg!
;