Miért jó a méz nyáron?

A mézről leginkább a mézes tea és a (vajas-)mézes kenyér jut eszébe az emberek többségének.
“Teát nyáron ritkábban iszunk, a megfázás is ritkább, így mézet is csak ritkábban fogyasztunk.” – ez a vélemény az általános.

Ez mind igaz is lehetne, ha tényleg csak erre lenne jó a méz!

Felsorolok itt most néhány dolgot, ami indokolttá teszi a nyári mézfogyasztást:

 • A legfinomabb és a legegészségesebb cukorhelyettesítő. (A cukorról korábban sokat írtam, nézd meg oldalt a cukor bejegyzés kategóriában.) Ha nem ilyen célból használtad eddig, itt az ideje kipróbálnod!
  – Kávéba ajánlom a repce krémmézet, nem veszi el a kávé aromáját.
  – Gyümölcsszezon van sokan cukrozzák az gyűmölcsöt. Helyette próbáld ki rácsurgatott bármiféle mézzel. Meglepő és nagyon finom ízkombinációkat kísérletezhetsz ki. Nekem a kedvencem a fenyőméz bármilyen gyümölcsre. Fokozzák egymás jóságos élettani hatását, a méz javítja a gyümölcsök felszívódását és a benne lévő vitaminok és egyéb jóságok hasznosulását.
  – Limonádéhoz és egyéb frissítő italokhoz is használd cukor helyett.
  – Kerti grillpartikon (vagy a konyhádban is) próbálj ki mézes(-mustáros-borsos-bármilyen fűszeres) pácokat, próbálj ki új ízeket, a magad és vendégeid örömére.
 • Az általános immunerősítő hatása nyáron is jól jön. Főként, ha gyerekek is vannak a családban. A vakáció alatt, családi nyaraláskor lebetegedni nem a legjobb dolog!
 • A nyári mézfogyasztás erősíti és ellenállóbbá teszi szervezetet az ősszel kezdődő hidegebb és a betegséget könnyebben összeszedős időszakra. Az igazi mézfogyasztók nyáron is ugyanannyi mézet esznek, mint a hidegebb időszakban. Ezt a mézfogyasztóink körében végzett felméréseink is igazolják.
 • A kontinentális reggeliknek is része a méz. Talán nem véletlenül. Ekkor a legkönnyebb fogyasztani mindenki számára – szerintem.
 • Sportolás, túrázás, kirándlás alatt hatékonyan és gyorsan pótolja az elveszett energiát és a benne lévő közel 180 összetevő is jótékonyan hat a fáradtságra.
 • Nem utolsó sorban: a kedvenc mézed minden időszakban finom! Ne mondj le a kulináris élvezetekről sem! Csak úgy “magában” sem (az ételek-italok ízesítéséről már volt szó fentebb).

Számomra a legnagyobb csodaméz a manuka. személyes tapasztalatok és vásárlóink véleménye alapján is. Még akkor is, ha hazánkban nem termelhető.

Manukaméz és nyár. Erről itt olvashatod blogbejegyzésemet.

Oszd meg!
;