Manukaméz nyáron?

(ez az előző bejegyzésem folytatása) Manukaméz. Csodaméz. Új-Zélandról. A képen láthatóhoz hasonló szépséges helyekről. A növény neve teafa. Az új-zélandi őslakosok nyelvén manuka. Drága méz? Igen, ha az árát nézzük. Nem drága, ha az elért eredményekre gondolunk. A benne lévő metilglioxál csodákra képes természetes antibiotikum. A normál mézekben 3-10 mg/kg az előfordulása, a manukamézben akár 600-800 mg/kg is lehet. Ez a tartalom jelenti a manuka méz “erősségét”, rajta van a manuka mézek csomagolásán. (MGO 600+ azt jelent, legalább 600 mg/kg a méz mitilglioxal tartalma) Nézzünk néhány dolgot, amire nyáron is hatásos lehet.

 • A gyulladásokat bármikor “összeszedhetjük”. Bármilyen gyulladásra hatásos, legyen az az apróbb torokgyulladástól kezdve a fül-, homloküreg- és agyhártya gyulladáson át az izületi gyulldásokig. Nincs olyan gyulladás, amire nem hatásos. Sok visszjelzésünk van akut, több hónapja tartó hatástalan antibiotikumos kezelések utáni gyors gyógyulásról. (Az én legutóbbi tapasztalatom: Begyulladt a fogam, feldagadt az arcom. Gyökérkezelés után az egyébként tényleg csodakezű fogorvosom felírt antibiotikumot. Ekkor kezdtem szedni a manukamézet a ki nem váltott antibiotikum helyett. Két nap múlva mentem vissza, már alig volt egy kicsi gyulladás, folytathatta a kezelést.)
 • Az egyik leghatásosabb betegségmegelőző-immunerősítő természetes szer.  Persze csak ha fogyasztod rendszeresen. Azt mondod nyár van, minek az immunerősítés? Nyáron az emberek több kávét, szeszesitalt isznak, több cigarettát szívnak. Ezek mind csökkentik a betegség elleni ellenállóképességedet. Valószínű nem örülsz neki, ha a nyaralásod elején beteg leszel és oda a családi együttlét.
 • Túlzott alkoholfogyasztás után kiválóan csökkenti a másnaposság hatásait.
 • Túlevéskor nagyon hasznos. Két hete egy buli alatt sajnos én is sokkal többet ettem a kelleténél (nem is tudom mikor volt utoljára ilyen…). Utána bevettem egy kanál manukamézet, de így is alig tudtam elaludni. Éjjel fel is ébredtem, hogy hányingerem van, de meglepő módon nem jött ki semmi. Nagy bátran ettem még egy kanál manukamézet és reggelig aludtam.
 • Bármilyen emésztési zavarra jótékony hatású, rendben tartja a gyomrot.
 • Gyomor- és bélhurutra, valamint gyomorfekélyre is hatásos. Ezt sem tudják elkerülni nyáron az arra hajlamosak, sőt…
 • Nyáron sokkal sűrűbbek a kisebb nagyobb horzsolásos, vágások, sérülések. A manukaméz – állítom – a világ legjobb sebkezelője. A nyílt sebre is bátran rá lehet kenni, lazán át lehet kötni gézzel és NEM ragad oda! Ez gyerekeknél elsőrangú indok lehet. Nem mellesleg gyorsan gyógyít. Szinte horrorba illó előtte-utána képeket küldtek be vásárlóink, hogy milyen több éve gyógyíthatatlannak minősített elfertőződött sebeket, fekélyeket gyógyított meg. De vannak direkt manukamézes sebkezelők is a krémtől a gézlapig.
 • Égési sérülés és napégés kezelésére is használhatod.
 • Nyáron gyakoribbak a gombás fertőzések. A manukamézes készítmények minden gombát pusztítanak.
 • Hallottatok már a húsevő baktériumról (RMSA)? Nincs rá ellenszer. Kivéve a manukamézet.
 • És a Staphylococcus aureus szuperbaktériumról hallottatok? Erre sincs antibiotikum, csak a manukaméz. (Az az igazság, hogy addig jó, amíg nem hallottatok erről az utóbbi két baktériumról. Ezek a kórokozók nem időjárásfüggők, de a nyári melegben könnyebben fertőzödnek a sebek, hamarabb koszos lesz a kezünk, az egész testünk, sőt az is, amit eszünk.)
 • NEM válik rezisztensé, ellenállóva egyetlel kózokozó sem a manukamézre, ellentétben az antibiotikumokkal. Nyugodtan alkalmazhatod akár folyamatosan. De kívánom, ne legyen rá szükséged!
 • Nyáron általában többet mozognak az emberek. Egy kis foci, kirándulás, turázás. Az edzettlenek hamar kapnak izomlázat. Na ez ellen is jó a manukaméz! Egy megerőltető mozgás után egy kanálkával bevéve alig veszed észre a máskor akár 2 napig is tartó izomlázadat. És sokkal gyorsabban elmúlik aza kicsi is.

Összefoglalva: A házipatikában elengedhetetlennek tartom a manukamézeket. Az erősebbeket betegség esetén vagy tartalékba (akár 2 évig jó), a gyengébb immunerősítőket meg a mindennapokra. Főként a gyerekes családok olvassanak utána a lehetőségeknek. Megéri! A  natúr manukamézen kívül a családtagok egészségi állapotától függően javaslok mindenféle manukamézes terméket (legújabb a  méhmérges manukaméz) is a manukaolajtól a kozmetikumokig.

Az Egészség Legyen Veled!

Oszd meg!
;