A mézkedvelők nyári gyógytermékei gyógyszerek helyett

Egy átlag házipatika szerei

Mi van manapság a legtöbb család gyógyszeres dobozában (fiókjában, ládájában)? Mi más mint szabadon vásárolható vagy vényre felírt mesterséges orv-osságok. Sorolok náhányat: fájdalomcsillapítók (több féle is), sebkenőcs (sebhintőpor), az aktuális betegségre felírt gyógyszerek és a régi betegségek maradékai, Strepsils vagy hasonló szopogatós tabletták, lázcsilalpító, láb(vagy egyéb)gomba elleni szer, kötszer/sebtapasz, rovarcsípés elleni szer, leégés utáni szer, hogy csak a fontosabbakat említsem.

A természet háziptikája

Az előbb felsoroltak közül amit én is megtartok, az a valamiféle kötszer/sebtapasz. A többit mind lehet helyettesíteni természetes méhtermékkel.

(Megjegyzés: A felírt gyógyszerek többsége teljesen felesleges. Némelyikétől viszont nem lehet egyik pillanatról a másikra megválni, de folyamatos odafigyeléssel mindegyiket lehet csökkenteni vagy el lehet hagyni. De nem ész nélkül!)

Sorolom az én házipatikám legfőbb elemeit (forintosítva is).

1. Manukamézes sebkezelő

Az előző bejegyzésben írtam a manukaméz csodás hatásairól, aminek egyik lényeges eleme a sebek gyógyulásának elősegítése. Vannnak kenőcs jellegűek és kötszer lapok is.

Ezen termékek előnyei a gyorsabb byógyuláson tul gyerrmekes családoknál mutatkoznak. NEM tapad a sebbe a géz, a fájdalmas letépés helyett a manukamézzel kezelt sebfelületről könnyedén, fájdalom nélkül eltávolítató mind a hagyományos, mind a manukamézes gézlap.

Miért jobbak még a manukamézes sebkezelők mint a hagyományos sebkenőcsök és porok? A részleteket leírtam már a weboldalunkon, itt elolvashatod.

Ára: egy Manukafill krém és egy manukamézes gézlap összesen 4.360 Ft

2. Propolisz tinktúra

Akár alkoholos, akár alkohol nélküli, sokoldalúan használható. Nyáron jó: rovarcsípésre, herheszre, fájdalomcsillapításra, gyomorrontásra, stb. Jóságáról egy egész blogbejegyzést írtam korábban, amit itt tudsz elolvasni

Ára: 1.710 Ft (30 ml)

3. Manuka méz

Mivel többféle erősségű (hatóanyag tartalmú) van belőle, itt külön kell venni a felnőtteknek és a gyerekeknek adandót. Hatása igen szerteágazó, megelőzésre és gyógyításra is ajánlható. De itt most a gyógyításról szól a dolog, hiszen a házipatika alapvető lényege az “elkapott”, hirtelen bekövetkezett betegségek gyógyítása. (A megelőzésről most nem írok, az egy későbbi bejegyzés támája lesz)

A manukamézről van egy részletes pdf kiadványunk, amit itt ingyenesen letölthetsz.

Ára gyógyításra, ha baj van: gyerekeknek MGO 300+ (8.360 Ft), felnőtteknek MGO 600+ (16.990 Ft)

4. Egyéb méz(ek)

Nekünk mindig van otthon legalább 4-5 féle méz megbontva, amit felváltva fogyasztunk, attól függően, hogy éppen melyikhez van kedvünk vagy melyikre van szükségünk. Ezek a mézek egyrészt a cukrot helyettesítik (ez sem egy utolsó dolog, sőt!!!), másrészt a különböző egyéb édességeket helyettesítheti (csoki, cukorka, nasi) néha egy-egy kiskanállal bevéve a kulináris élvezetek kedvéért, harmadrészt pedig gyógyításra is használjuk szükség esetén (pl. kezdődő “megfázás” jelleű tünetek)

Ezek a mézek inkább a megelőzésben segítenek, de jók lehetnek sokfajta testi-lelki bajra is. Ez teljesen fajtafüggő, ugyanúgy, mint a gyógyteák.

Ezekből válogass magadnak valót:

  • Általános mézek ízesítésre (nyersen, sütésre, vagy főzésre): seyemfű, napraforgó, vegyes, akác
  • Ínyenc fajtamézek, csak magában: hajdina, édeskömény, erdei keltike, koriander, rozmaring, avokádó, datolya, mesquite, zambezi, himalájai, stb.
  • … hát, mostmár zavarban vagyok. Legszívesebben az összes többi mézünket felsorolhatnám (még vagy huszonegynéhány fajta), ami vegyesen használható nyers ételek és italok ízesítéssére, valamint csak úgy magában is élvezeteket okoz (persze ízléstől függően). Úgyhogy itt nem is sorolom fel a maradék mézeket, kóstolgass és válogass kedvedre.

Javaslom alkalmanként próbálj ki 2-3 fajtát. amelyik ízlik, tartsd meg hosszútávon az otthoni kínálatodban, amelyik kevésbé, ahelyett próbálj ki más fajtákat. Persze (tapasztalat) egy családban van, akinek az egyik ízlik jobban, van akinek a másik.

Ha ezeket naponta fogyasztod, főként ha még a hagyományos kristálycukor helyett is mézet használsz, garantáltan kevesebb betegséggel megúszod az év bármelyik időszakában. Akár nyár van, akár tél, hogy a két véglet-évszakot említsem.

(Ehhez adalékként innen letöltheted “Méz és cukor” című kis irományomat.)

Ára mézfajtáktól és kiszereléstől függően 4-5 fajta méznél 7.000-15.000 Ft.

Összefoglalás

Az általam felsorolt 4 termékkör tehát szerintem a házipatika alappillérei. Mindig kell otthon tartani és baj esetén van mihez nyúlni.

De!

A felsoroltakon kívül persze lehet még sokféle méhtermékkel bővíteni Házipatikádat. Ezen méhtermékek fajtái függnek az egyén, a család egészségi állapotától, a meglévő betegségektől, amiket a gyógyszer-mérgek által okozott tüneti kezelések helyett gyógyítani kellene.

De nem csak a meglévő betegségektől, hanem attól is, hogy valaki mennyire tartja fontosnak az egészség megtartását, vagyis a betegség MEGELŐZÉSÉT.

Sok visszajelzést kaptunk már méhtermékek használata utáni valódi gyógyulásról, amikor antibiotikum- és gyógyszer-hegyek fogyasztásával kialakult sok hónapja tartó akut betegségekből sikerült kigyógyulni.

Az fenti 4 javaslat egyszeri költsége (ha valakinek még semmi sincs otthon ezekből) 30.060-46.420 Ft. De ezekből egy induló mézkedvelőnek is már biztosan van otthon méz és tinktúra… A többit meg előbb-utóbb úgyis beszerzi…. ☺☺☺

Az Egészség Legyen Veled!

Oszd meg!
;